Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Τοποθέτηση της Τζένης Βαμβακά, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της 28ης Αυγούστου για τις ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ των φοιτητών σε ΑΕΙ-ΤΕΙ (από τα πρακτικά της επιτροπής).


26/8/2014: 
Τοποθέτηση της Τζένης Βαμβακά Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ στην  Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τις ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ των φοιτητών σε ΑΕΙ-ΤΕΙ (από τα πρακτικά της επιτροπής).

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Βαμβακά.

ΕΥΓΕΝΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ: Εγώ δεν θα μιλήσω για το σχέδιο νόμου, έχω μιλήσει δύο φορές στις προηγούμενες συνεδριάσεις, θα μιλήσω για το θέμα των διαγραφών.
Σε περίοδο κρίσης, δεν νοείται η Κυβέρνηση να φέρνει τέτοια μέτρα, που να ενισχύουν την πειθαρχία, την τιμωρία και τέλος τη διαγραφή. Κατά την άποψή μου, οι αιτίες  που ο Υπουργός προτείνει τις διαγραφές είναι οι εξής.
 Πρώτον, καταρχήν οικονομικός. Θέλει να μειώσει και άλλο το ήδη ελάχιστο ποσό που δαπανά για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και αυτό θα το καταφέρει με τη μείωση των φοιτητών, η οποία θα φέρει τη μείωση ή τη μη πρόσληψη νέων καθηγητών. Άλλωστε, έχει αναφέρει και ο ίδιος ο Υπουργός, ότι πρέπει να αλλάξει η αναλογία φοιτητών – διδασκόντων και με αυτό τον τρόπο θα δικαιολογηθεί και η απόλυση των διοικητικών υπαλλήλων.
Δεύτερον, ο λόγος είναι πειθαρχικός. Με αυτόν τον τρόπο πιέζει την ελληνική οικογένεια και τον έλληνα φοιτητή να τελειώσει γρήγορα τις σπουδές του ή να τις εγκαταλείψει. Ο Υπουργός, δεν αναλογίζεται καν, πως η οικογένεια μπορεί να έχει οικονομικά προβλήματα και τα παιδιά, ενδεχομένως να δουλεύουν και να έχουν διακόψει τις σπουδές τους. Δηλαδή, δημιουργεί μια πειθαρχική νοοτροπία στους φοιτητές, στη ήδη επιβαρυμένη ψυχολογία που έχουν οι ελληνικές οικογένειες.
Τρίτον, διαλύει το φοιτητικό κίνημα και συρρικνώνει τα δικαιώματα αντίδρασης των φοιτητών. Είναι προφανές ότι, εάν ισχύσει το ν+2, περί διαγραφής φοιτητών, που προωθείτε εσείς, οι φοιτητές δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αντιδράσουν για κανένα σημαντικό ζήτημα, καθώς υπό την πίεση του χρόνου περάτωσης των σπουδών, δεν θα έχουν καμία δυνατότητα παρέμβασης και κοινωνικής δράσης μέσα από πανεπιστημιακές συλλογικότητες και το μόνο που θα τους νοιάζει είναι να μην διαγραφούν.
Να θέσω ένα ερώτημα, για ποιο λόγο να διαγραφεί ένας φοιτητής, για παράδειγμα του Πολυτεχνείου στα έξι χρόνια, τη στιγμή που ο μέσος όρος περάτωσης σπουδών είναι στα επτά χρόνια. Την ίδια στιγμή που ο ίδιος δεν κοστίζει ούτε ένα ευρώ στο κράτος. Όπως βλέπετε έχουμε μια τελείως διαφορετική αντίληψη από τη δική σας και κάνουμε πραγματικά μεγάλη προσπάθεια να συνεννοηθούμε μαζί σας για το συλλογικό καλό, αλλά πραγματικά δεν είστε διατεθειμένοι να κάνετε τίποτα πάνω σε αυτό.
Εμείς έχουμε μια καθαρή θέση, την οποία απεικονίζουμε πάνω στην τροπολογία που καταθέσαμε και με την οποία υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία διαγραφή, αλλά μόνο παραίτηση του φοιτητή με τη θέλησή του, δηλαδή εάν δεν πάει ο ίδιος να γραφτεί σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα. Επίσης αυτό δεν θα ισχύσει αναδρομικά, αλλά από εδώ και στο εξής.
Επίσης άλλο ένα σοβαρό σημείο είναι η εκπαίδευση των ΑμεΑ φοιτητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Χρειάζεται ειδική μέριμνα για την ολοκλήρωση των σπουδών τους με οικονομική ενίσχυση βοηθητικών δραστηριοτήτων και προσβασιμότητα στα Ιδρύματα, γιατί λόγω οικονομικών προβλημάτων αναγκάζονται πολλές φορές να διακόψουν τις σπουδές τους. Έτσι πολλοί από τους φοιτητές ΑμεΑ είναι υπό διαγραφή αυτή τη στιγμή, ενώ ξέρουμε ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο λόγω των προβλημάτων τους ώστε να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα σπουδών τους. Πού είναι η μέριμνα του Υπουργείου εδώ; Το κράτος έχει υποχρέωση να δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις και τις υλικοτεχνικές υποδομές για τους φοιτητές ΑμεΑ, ώστε να μπορούν να έχουν τη δυνατότητα της πρόσβασης και της εκπαίδευσης στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ.
Τέλος όσον αφορά την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ και αφορά τα ΑμεΑ και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θεωρούμε ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να προσεχθεί η διατύπωση της τελευταίας πρότασης, της τελευταίας παραγράφου, δηλαδή να απαλειφθεί η φράση: «για αυτήν την κατηγορία φοιτητών, σπουδαστών», γιατί πρέπει για όλους να μην υπάρχουν διαγραφές. Ευχαριστώ.

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

'' Αλλος Δρόμος '': Δελτίο Τύπου-Κάλεσμα στην ορκωμοσία της νέας Δημοτ...

'' Αλλος Δρόμος '': Δελτίο Τύπου-Κάλεσμα στην ορκωμοσία της νέας Δημοτ...: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 26/08/2014   Συνδημότες – Συνδημότισσες Η κυβέρνηση και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα έχουν δείξει τις προθέσ...

Ακυρώνονται οι « πολιτικές αποφάσεις»  των ΟΤΑ να μην ασκούν εφέσεις σε δικαστικές που αφορούν εργαζόμενούς τους

Ακυρώνονται οι « πολιτικές αποφάσεις»  των ΟΤΑ να μην ασκούν εφέσεις σε δικαστικές που αφορούν εργαζόμενούς τους

Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Κίνηση Ενεργοί Πολίτες: Με γιουχαΐσματα έδιωξαν κακήν κακώς τον Γρηγοράκο ...

Κίνηση Ενεργοί Πολίτες: Με γιουχαΐσματα έδιωξαν κακήν κακώς τον Γρηγοράκο ...: Κακήν κακώς έδιωξαν τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Λεωνίδα Γρηγοράκο, από το ΠΑΓΝΗ όπου μετέβη για επίσκεψη, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομε...
Τοποθέτηση της Τζένης Βαμβακά Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ επί των άρθρων για το σ/ν «Ίδρυση και Οργάνωση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία και άλλες διατάξεις» στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Το λόγο έχει η κυρία Βαμβακά.

ΕΥΓΕΝΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ : Όπως σας είπε και η εισηγήτριά μας, από το άρθρο 1 μέχρι το άρθρο 3, όπως καταλαβαίνετε, το θεωρούμε περιττό και μάλλον, θα έπρεπε να καταργηθεί, ούτε καν να έρθει εδώ. Γιατί όπως είπαμε και χθες, η θεσμοθέτηση ενός Συμβουλίου Παιδείας με τη συμμετοχή όλων αυτών των Υπουργών Παιδείας, ανθρώπων δηλαδή, που έφεραν σε αυτή την κατάσταση τη δημόσια εκπαίδευση με τόσο σοβαρά προβλήματα. Δε νομίζω ότι έχει λόγο θεσμοθέτησης και δεν μπορεί να προσφέρει απολύτως τίποτα.
Πιστεύω ότι αυτό μπορεί να το κάνει άνετα το πλέον θεσμικό όργανο συζήτησης, που δεν είναι άλλο, από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, η οποία μπορεί να συγκαλείται ανά πάσα στιγμή και να συζητά με όλους εμάς όλα τα εκπαιδευτικά προβλήματα. Δεν χρειάζεται επομένως, η θεσμοθέτηση ενός τέτοιου συμβουλίου.
Όσο για τη μοριοδότηση, προφανώς, δεν είναι η μοριοδότηση που αφήνει τα σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς για μεγάλο διάστημα, αλλά η πολιτική του Υπουργείου και της Κυβέρνησης, που έχουν περικόψει κατά πολύ τους διορισμούς εκπαιδευτικών, μόνιμων και αναπληρωτών, τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός της τεράστιας μείωσης του αριθμού των εκπαιδευτικών, που είναι κατά 35%. Αυτό πρέπει να κοιτάξουμε περισσότερο.
Κάποιο άλλο θέμα είναι ότι υπάρχει αναντιστοιχία ρύθμισης, όπως είπαμε και χθες, για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια με τη μοριοδότηση.
Μια ένσταση προς τον κ. Κεδίκογλου για τον άνοιγμα των Πινάκων. Γιατί να μην ανοίξουν; Δεν το καταλαβαίνω αυτό.
ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ : Νομίζω ότι η όλη μου τοποθέτηση ήταν ακριβώς πάνω σε αυτό το θέμα. Το εξήγησα, αλλά άκουσα τον προηγούμενο συνάδελφό σας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι καταργεί το ΑΣΕΠ. Άρα, εσείς έχετε δύο γραμμές; Κάποιοι είστε υπέρ και κάποιοι είστε κατά; Δεν το κατάλαβα.
  ΕΥΓΕΝΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ : Κι όμως, οι Πίνακες πρέπει να ανοίξουν και αναδρομικά να δούμε και τη μοριοδότηση από το 2010 έως το 2014, για να είμαστε δίκαιοι. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α εκτιμά ότι οι εν λόγω διατάξεις έχουν χαρακτήρα εντυπωσιασμού, καθώς δεν θεραπεύουν την ουσία του προβλήματος των εκπαιδευτικών κενών στη χώρα και ιδιαίτερα στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.  Γιατί είναι χαμηλή η χρηματοδότηση, γιατί είπαμε ότι υπάρχει πρόβλημα στη νησιωτικότητα και στις ορεινές περιοχές, γιατί είναι θέμα επιβίωσης και διαβίωσης των εκπαιδευτικών στα νησιά και στα ορεινά σημεία.
Όσο για το άρθρο 6, οι προτεραιότητες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ως προς την εκπαίδευση στη Θράκη, εστιάζουν στην άρση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων και του αποκλεισμού στη βελτίωση της παρεχόμενης μόρφωσης, στην κατοχύρωση του εκπαιδευτικού αγαθού για όλα τα παιδιά της μειονότητας, ανεξάρτητα από φύλλο, τάξη, τόπο διαμονής και τρόπο ζωής. Για να καταστεί αυτή η επιδίωξη εφικτή, απαιτείται εξαντλητικός διάλογος με την ίδια τη μειονότητα και τους φορείς της. Δεν μπορεί να θεσμοθετηθεί ή να ψηφιστεί κάτι, αν δεν υπάρξει αυτός ο σημαντικός διάλογος.

Όσο για τη ρύθμιση για την εισαγωγή ατόμων με ειδικές ανάγκες, το είπαμε και χθες, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι στη σωστή κατεύθυνση, αρκεί όμως, να μπορούν οι φοιτητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να φοιτούν στα ΑΕΙ της χώρας, με πρόσβαση στο χώρο και κάλυψη των αναγκών τους, ώστε να διασφαλίζεται μια κοινωνική μέριμνα πάνω σε θέματα προβλημάτων που έχουν αυτά τα παιδιά. Όσο για τις τροπολογίες, θα το συζητήσουμε άλλη στιγμή.
Το λόγο έχει η κυρία Βαμβακά.

ΕΥΓΕΝΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ: 

Ο κ. Υπουργός είπε προηγουμένως πριν σταματήσουμε, ότι αυτή η δημιουργία ενός κλειστού Forum πρώην υπουργών - πολλοί από τους οποίους έχουν αφήσει αρνητικό αποτύπωμα στη δημόσια εκπαίδευση και δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να βοηθήσει ουσιαστικά στη χάραξη της εκπαιδευτικής πολιτικής της χώρας - είπατε ότι με την πείρα τους θα βοηθήσουν. Θα το είχαν δείξει τόσα χρόνια σαν υπουργοί παιδείας. Δεν ξέρω αν - γιατί είμαστε λίγο καχύποπτοι πάντα - αυτός είναι ο πραγματικός στόχος σας, όπως είπατε ή μήπως είναι ένα ακόμη επικοινωνιακό παιχνίδι της Κυβέρνησης.
Άλλωστε αν θέλουμε να πετύχουμε μια διακομματική συνεννόηση στα εκπαιδευτικά θέματα, το πλέον θεσμικό όργανο συζήτησης δεν είναι άλλο από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία μπορεί να συγκαλείται ανά πάσα στιγμή, όπως και γίνεται τώρα τελευταία και να συζητάει για όλα τα εκπαιδευτικά θέματα, όπου δύναται και πρώην υπουργοί αν θέλουν να καταθέσω τις απόψεις τους. Πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας δεν είναι ιδεολογικά αχρωμάτιστη.
Όσο για τη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών, αλλά και όλων των εργαζομένων που υπηρετούν σε δημόσιες υπηρεσίες υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στις νησιωτικές - όπως είπατε και εσείς ο ίδιος - και στις ορεινές περιοχές,
Κατά την εφαρμογή του άρθρου 101 του Συντάγματος για την νησιωτικότητα οφείλει η Πολιτεία να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην παροχή εκπαίδευσης σε κάθε πολίτη και την ίση μεταχείριση των εργαζομένων.
Εξαιτίας των δομικών προβλημάτων που παρουσιάζουν τα νησιά, όπως συγκοινωνία, υψηλές δαπάνες διαβίωσης κ.α, παρατηρείται πολύ έντονα και πολύ συχνά το φαινόμενο των λειτουργικών κενών. Γιατί; Γιατί με τη μείωση των μισθών τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα πολλές φορές. Για παράδειγμα, όταν παίρνει ένας εκπαιδευτικός 580 ευρώ και πηγαίνει σε ένα νησί, νομίζω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να νοικιάσει ένα χώρο για την διαμονή του και να επιβιώσει εκεί.
Υπάρχει αναντιστοιχία ρύθμισης για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ρύθμιση. Υπηρετώντας σε ένα νησί, στην ίδια περιοχή εάν είναι κανείς στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση διπλασιάζονται τα όρια εάν υπηρετεί στην δευτεροβάθμια, όμως, όχι. γιατί αυτή η ανισότητα; Ποια μέτρα θα πάρει το Υπουργείο για να αποτυπωθούν και αντικειμενικά οι διάφορες συνθήκες διαβίωσης; Αυτό γίνεται λόγω του ότι οι χρηματοδοτήσεις είναι πάρα πολύ χαμηλές, παράλληλα παρατηρούνται τρομερές καθυστερήσεις στις προσλήψεις και την μισθοδοσία των εργαζομένων. Απολύτως τίποτα δεν αναφέρει το σχέδιο νόμου που μας έχετε φέρει για το ξεκλείδωμα των πινάκων, όπως είχατε δεσμευτεί παλαιότερα.
Είναι σαφές και αυτό πρέπει να αλλάξει ότι εφόσον υπάρχει ο νόμος 3848/2010 οι πίνακες δεν μπορούν να ξεκλειδώσουν και κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να μείνουν άνεργοι χιλιάδες αναπληρωτές, εκπαιδευτικοί που κάτω από αντίξοες συνθήκες μπαλώνουν τα τεράστια κενά τόσα χρόνια στα σχολεία μας.
Θα μιλήσω για λίγο για την ειδική εκπαίδευση, όσο για την ρύθμιση εισαγωγής ατόμων με ειδικές ανάγκες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι στη σωστή κατεύθυνση, όμως, είναι απολύτως απαραίτητο να συνοδεύεται και από ουσιαστική μέριμνα, ώστε να μπορούν οι φοιτητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να φοιτούν στα ΑΕΙ της χώρα απρόσκοπτα, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.
Η πρόσβαση στο χώρο και η κάλυψη των αναγκών των φοιτητών με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δεν διασφαλίζεται από τα ελληνικά ΑΕΙ, όπως άλλωστε δεν διασφαλίζεται και από τα ελληνικά σχολεία.
Οι δυσβάστακτες περικοπές που γίνονται στη δημόσια χρηματοδότηση των ΑΕΙ, δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο αυτή την κατάσταση. Η πολιτεία λοιπόν, εκτός από τις νομοθετικές παρεμβάσεις που καλά θα πρέπει να κάνει όταν χρειάζεται, θα πρέπει να ενεργεί και στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των ΑΕΙ στον τομέα της προσβασιμότητας και της κάλυψης των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών των φοιτητών και να σταματήσει την διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μέσω των δημοσιονομικών περικοπών.

Χρειαζόμαστε δημόσια εκπαίδευση και χρειάζεται η κοινωνική μέριμνα γι’ αυτά τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

BAMBAKA 6 8 14- ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΖΕΝΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ




Τοποθέτηση της Τζένης Βαμβακά Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για το Πολυνομοσχέδιο

Το πολυνομοσχέδιο έρχεται να επιβεβαιώσει την βούληση της Κυβέρνησης να υπακούσει πλήρως στα κελεύσματα των δανειστών σε σχέση με τη δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και την περαιτέρω διάλυση των όποιων υπολειμμάτων του κοινωνικού Κράτους.
Έρχεται να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που προέκυψαν από το νόμο 4052/2012 για καθορισμό συντελεστή βιωσιμότητας   στα επικουρικά ταμεία και εφάπαξ, τόσο στο Δημόσιο όσο και στους φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εργασίας.
Πρόκειται  για νέα οριζόντια μέτρα που καταδικάζουν τον ελληνικό λαό σε κοινωνικές παροχές τριτοκοσμικού επιπέδου ενώ ανοίγει και η πόρτα για την ιδιωτική ασφάλιση που περνάει μέσα από τα επαγγελματικά ταμεία.
Οποιαδήποτε δυνατότητα εργατικού ελέγχου σκοντάφτει σε ένα αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο και υπάρχει ο κίνδυνος να ενοχοποιηθούν οι εργαζόμενοι και να βρεθούν κατηγορούμενοι για την επικείμενη κατάρρευση των επικουρικών ταμείων.
Είναι μια πρώτη ιδέα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει από 1.1.2015 με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και την αποχώρηση του Κράτους από την καθολική εγγύηση καταβολής των συντάξεων. Οι επικείμενες μειώσεις στο Ε.Τ.Ε.Α. που δεν εγκρίθηκαν  ουσιαστικά από το Υπουργείο που ζητά περαιτέρω μείωση  στο άμεσο μέλλον αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
Από 1/1/2015 καταργούνται οι «φόροι υπέρ τρίτων», με τους οποίους χρηματοδοτούνται φορείς - τομείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας.
Από τους συνολικά 199 «φόρους υπέρ τρίτων», οι 93 σχετίζονται με τα ασφαλιστικά ταμεία και αποφέρουν έσοδα πάνω από 2 δισ. ευρώ το χρόνο σε 24 ασφαλιστικούς οργανισμούς. Μεταξύ αυτών, στο ΙΚΑ, στο ΤΕΒΕ, στον ΕΔΟΕΑΠ, στο ΝΑΤ, στο Ταμείο Εμπόρων, Συντάξεων Νομικών, Στρατού, Ναυτικού, Ξενοδόχων και Εθνικής Άμυνας.
Μόνο για τα επικουρικά και μετοχικά ταμεία δικηγόρων, μηχανικών, ένστολων, αρτοποιών και χημικών, η κατάργηση υπολογίζεται πως θα επιφέρει απώλειες 470 εκατ. ευρώ.
Η αλλαγή αυτή θα συμπιέσει προς τα κάτω τις παροχές των ασφαλισμένων και συγκεκριμένα το ύψος του εφάπαξ  αλλά και των συντάξεων, καθώς τα Ταμεία αυτά υπάγονται στη ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος και υπόκεινται στις μειώσεις που ανακοινώνει κάθε τρίμηνο το ΕΤΕΑ.
Με άλλη διάταξη προβλέπεται ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση των αρμόδιων υπουργών, η οποία θα εκδοθεί μέχρι τις 31/10/2014, με σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, θα καθορίζονται οι τεχνικές παράμετροι από τις οποίες θα προκύπτει «συντελεστής βιωσιμότητας».
Αυτό σημαίνει αναπροσαρμογή προς τα κάτω των παροχών που δίνουν αυτά τα Ταμεία σήμερα, προκειμένου να διασφαλίζεται μηδενικό έλλειμμα κάθε χρόνο. Μέχρι τις 30 Νοέμβρη κάθε έτους, το αρμόδιο ΔΣ θα αποφασίζει την εφαρμογή της προσαρμογής για το επόμενο οικονομικό έτος, που σημαίνει ότι χρόνο με το χρόνο οι περικοπές θα μεγαλώνουν.
Επίσης προωθείται η αφαίρεση του ΑΦΜ από επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν χρέη στο δημόσιο - μέτρο που ουσιαστικά «τελειώνει» δεκάδες χιλιάδες αυτοπασχολούμενους.
Τέλος, θέλω να αναφέρω πως οι αλλαγές για το πόθεν έσχες που φέρατε, αποτελούν όνειδος για τη διαφάνεια και δημοκρατία του τόπου.
Με τις προτεινόμενες αλλαγές καταργούνται διατάξεις, που σκοπό είχαν να καταστήσουν ευχερή τον έλεγχο και τον εντοπισμό του “μαύρου χρήματος.
Συγκεκριμένα, δίνετε τη δυνατότητα στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να απαγορεύσει στην Επιτροπή Ελέγχου την κατάσχεση εγγράφων που αφορούν στην “ασφάλεια του κράτους”, σε “στρατιωτικό ή διπλωματικό μυστικό”. Πρόκειται για διάταξη, η οποία δυσχεραίνει τον έλεγχο του ρόλου πολιτικών προσώπων σε εξοπλιστικά σκάνδαλα, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα θολό τοπίο στο οποίο καιρό τώρα προσπαθούμε να ρίξουμε φως.
Παράλληλα, Καταργείται η υποχρέωση παροχής ειδικής και ανέκκλητης εξουσιοδότησης με την οποία ελέγχονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί και τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτικών προσώπων.
Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει, 6 Αυγούστου και μία μέρα πριν κλείσει η Βουλή, να φέρνετε τόσο αδιαφανείς και προκλητικές νομοθετικές ρυθμίσεις νομίζοντας πως οι πολίτες βρίσκονται  στις παραλίες και δεν θα ενημερωθούν. Ε λοιπόν, πολλοί Έλληνες δεν κατάφεραν να κάνουν διακοπές λόγω οικονομικών προβλημάτων και εσείς την ίδια ώρα «κρύβετε» το «πόθεν έσχες» των πολιτικών.
Σας προτείνω να πάρετε πίσω αυτό το πολυνομοσχέδιο έκτρωμα που δεν τιμά ούτε τη δημοκρατία μας ούτε και τον πολιτικό κόσμο. Ευχαριστώ.





Κίνηση Ενεργοί Πολίτες: Το "Γερμανικό θαύμα" συντελέσθηκε πάνω στις πλάτες...

Κίνηση Ενεργοί Πολίτες: Το "Γερμανικό θαύμα" συντελέσθηκε πάνω στις πλάτες...: -  "Τον τελευταίο αιώνα τουλάχιστον τρεις φορές έχει χρεοκοπήσει η Γερμανία"  -   Έκπληκτος ο δημοσιογράφος του Spiegel απο τ...