Τρίτη 8 Ιουλίου 2014


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Και εμείς ευχαριστούμε. Η κυρία Βαμβακά έχει το λόγο.

ΕΥΓΕΝΙΑ (ΤΖΕΝΗ) ΒΑΜΒΑΚΑ: 
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, από αυτό το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, με τίτλο «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις», μόνο τα πρώτα δέκα εννιά από τα σαράντα επτά άρθρα του αφορούν αυτό το αντικείμενο. Τα υπόλοιπα είναι για άλλα αντικείμενα και υπάρχουν και διάφορες τροπολογίες, όπως πάντα άσχετες με κάθε νομοσχέδιο που έρχεται.
Πιστεύω ότι γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται χρόνια στο πάτωμα και ότι οι περισσότερες φυλακές είναι υπερπλήρεις από κρατούμενους, χωρίς τη δυνατότητα να τους παρέχουν τις βασικές υπηρεσίες για να επιβιώσουν.
Δεν υπάρχουν γιατροί, νοσηλευτές, υπολειτουργούν οι δομές, δεν υπάρχουν ψυχίατροι ή άλλοι ειδικοί, ούτε ειδικό πρόγραμμα. Υπάρχουν δε κρατούμενοι οι οποίοι έχουν και ζήτημα εξάρτησης από ουσίες και τελούν υπό φαρμακευτική αγωγή. Ποια είναι η μέριμνά σας γι’ αυτό; Σας είχα πει μάλιστα, κάποια στιγμή που σας είχα δει εκτός Κοινοβουλίου, για τις φυλακές της Θήβας. Από κει και πέρα όμως δεν είδα καμία κίνηση.
Αυτό το νομοσχέδιο εισάγει φασιστικής έμπνευσης μέτρα. Στην Ελλάδα των μνημονίων και της επιχειρούμενης βίαιης ανακατανομής του πλούτου από τα πάνω και η καταστολή είναι το αναγκαίο σας επακόλουθο. Το εργαλείο αυτό το δημιουργήσατε, προκειμένου να εξοντωθεί κάθε φωνή αντίδρασης και αντίστασης, εννοείται του εσωτερικού εχθρού σας, από όπου και αν προέρχεται.
Υπάρχει καθεστώς πλήρους απομόνωσης για συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων και υποδίκων, που είναι κατά κύριο λόγο πολιτικοί και απείθαρχοι κρατούμενοι. Υπάρχει στέρηση αδειών, ημιελεύθερης διαβίωσης, μεροκάματων, δικαιώματος επικοινωνίας με το συγγενικό και κοινωνικό περιβάλλον.
Αυτό συμβαίνει ακριβώς την ίδια στιγμή που θεσπίζετε φυσικά ευνοϊκές ρυθμίσεις για ποινικούς αδικηματίες και δοσίλογους, ενώ το όλο αυτό εγχείρημα αναδεικνύεται και σε μία τεράστια οικονομική επιχείρηση –κατασκευή, συντήρηση κτηρίων και υποδομών- και ιδιωτικοποίηση παρεχομένων υπηρεσιών –φύλαξη, τροφοδοσία κ.λπ.- με προφανή οικονομικά οφέλη ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων.
Όμως, στα κράτη του αστικού κοινοβουλευτισμού η επιβαλλόμενη φυλάκιση, η κάθειρξη δηλαδή, σημαίνει στέρηση της ελευθερίας, αποκλειστικά όμως και μόνο, γιατί η έννοια του εγκλεισμού σε καμμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να στοχεύει στην ηθική και φυσική εξόντωση των κρατουμένων.
Έτσι, με αυτό το νομοσχέδιο δημιουργείται ένα νέο είδος θανατικής ποινής.
Σχετικά με την τροπολογία για τις μετεγγραφές των φοιτητών που αφορά ένα πάρα πολύ σημαντικό και ευαίσθητο κομμάτι της εκπαίδευσης, πρέπει να επισημάνουμε πως αναρτήθηκε στο site της Βουλής μόλις χθες, την Κυριακή το απόγευμα και ψηφίζεται αύριο. Είναι γεγονός που υπονομεύει τη δημοκρατική λειτουργία της Βουλής.
Αυτή η τροπολογία τύπου εξπρές έρχεται στην ουσία να μπαλώσει με πρόχειρο τρόπο τα κακώς κείμενα του άρθρου 53 του ν. 4264/2014 που αφορά τις μετεγγραφές των φοιτητών.
Σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία για τις ελληνικές οικογένειες, τους φοιτητές και τα πανεπιστήμια το θέμα των μετεγγραφών πρέπει να τίθεται στο γενικότερο πλαίσιο της φοιτητικής μέριμνας η οποία έχει καταρρεύσει. Μετεγγραφή, φοίτηση και στέγαση είναι έννοιες που πάνε μαζί και όχι σε ξεχωριστές τροπολογίες-εξπρές.
Όλοι θυμόμαστε πριν δύο μήνες το κυβερνητικό κρεσέντο του Υπουργού Παιδείας, με το οποίο έμειναν κενές δύο χιλιάδες επτακόσιες εβδομήντα εννιά θέσεις μετεγγραφής φοιτητών εξαιτίας της ποσόστωσης, την οποία ο Υπουργός είχε επιβάλει αδικώντας τους εισακτέους του 2012, 2013 και 2014. Περισσότεροι από τους μισούς υποψήφιους που πληρούσαν τις προϋποθέσεις μετεγγραφής έμειναν εκτός διαδικασίας.
Εμείς θεωρούμε πως πρέπει όλοι όσοι πληρούν τις κοινωνικά και οικονομικά δίκαιες προϋποθέσεις, όπως άλλωστε έχουμε προτείνει με τροπολογία που καταθέσαμε το Σεπτέμβριο του 2013, να έχουν δικαίωμα μετεγγραφής.


Επίσης, τα πανεπιστήμια που θα δεχθούν φοιτητές πρέπει να ενισχυθούν αναλογικά.
Από το 2004 έως και σήμερα δεν έχει θεσπιστεί νομοθετική ρύθμιση που να λαμβάνει υπ’ όψιν της τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών με αναπηρία και κυρίως των φοιτητών που στην οικογένειά τους υπάρχει ένα τουλάχιστον μέλος με αναπηρία. Η διάταξη ως έχει δεν προστατεύει τους φοιτητές που οι οικογένειές τους έχουν στη φροντίδα τους ένα μέλος –γονέα, αδερφό- με αναπηρία. Δεν υπάρχει καμμία μέριμνα για τους φοιτητές που στην οικογένειά τους υπάρχει άλλο παιδί με βαριά αναπηρία, όπως είναι το Σύνδρομο Down, η νοητική στέρηση, ο αυτισμός και πολλαπλές αναπηρίες.
Παράλληλα, η ορολογία που χρησιμοποιείται για την αναπηρία στη σύγχρονη εποχή είναι λανθασμένη και δεν συνάδει με την ορολογία που χρησιμοποιούν τα ΚΕΠΑ στις γνωματεύσεις αναπηρίας.
Η πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει για την ανακούφιση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, οι οποίες στην πλειονότητά τους ζουν σε ιδιαίτερες συνθήκες οικονομικής φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Επίσης, εκτός από την παράλειψη για τους φοιτητές ΑμΕΑ, πρέπει να αναφέρουμε ότι στους εισακτέους φοιτητές του 2012-2013 και 2013-2014 έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα μετεγγραφής ειδικών κατηγοριών χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Επομένως, θεωρούμε κοινωνικά δίκαιο, κατά την άποψή μας, να επεκταθούν οι ρυθμίσεις του άρθρου 53 του ν. 4262 και στους περυσινούς και προπέρσινους εισακτέους.
Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ καταθέσαμε δύο ερωτήσεις στον Υπουργό Παιδείας για την αδικία που έχουν υποστεί οι εισακτέοι φοιτητές του 2012-2013 και 2013-2014 στις 18 Μαρτίου 2014. Στην πρώτη λάβαμε αρνητική απάντηση και στη δεύτερη δεν λάβαμε καμμία απάντηση.
 Τέλος, θα ήθελα να επαναλάβω πως πρέπει να νιώσουμε βαθιά τις καθημερινά μαχόμενες οικογένειες οι οποίες θυσιάζουν τα πάντα προκειμένου να σπουδάσουν τα παιδιά τους.
Οι σημερινές δαπάνες για τη φοιτητική μέριμνα κινούνται σε επίπεδα ντροπής. Γι’ αυτό το λόγο σας καλούμε σε ένα σοβαρό σχεδιασμό ενίσχυσης και εξασφάλισης πόρων για τη φοιτητική μέριμνα που να περιλαμβάνει αξιοπρεπή στέγαση και σίτιση και όχι προχειρότητες μέσα σε τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια. 

Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου