Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Ερώτηση Αθήνα 5/2/2014 Προς τους κ.κ : Πρωθυπουργό Υπουργό Οικονομικών

Ερώτηση
Αθήνα  5/2/2014
Προς τους κ.κ : Πρωθυπουργό
Υπουργό Οικονομικών
                                                  
Θέμα: Παραβιάσεις του Συντάγματος μέσω της συνεργασίας και συναπόφασης κρατικών οργάνων με εξωθεσμικά όργανα κατά την άσκηση της κυβερνητικής λειτουργίας.
Τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνεται καθημερινά η συνεργασία και η συναπόφαση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών (τρόικα) σχετικά με τις πράξεις διαχείρισης της κυβερνητικής λειτουργίας.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα το άρθρο 82 που ορίζει ότι  «H Κυβέρνηση καθορίζει και κατευθύνει τη γενική πολιτική της Xώρας» συνάγεται το συμπέρασμα πως οποιαδήποτε συναπόφαση και σύμπραξη της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών είναι επιτρεπτή αυστηρά και μόνο στο πλαίσιο της τήρησης των συμφωνηθέντων στις δανειακές συμβάσεις, δηλαδή μόνο σε ό,τι αφορά τους όρους των δανειακών συμβάσεων και όχι για την γενική πολιτική της Χώρας.
Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε συμμετοχή των εκπροσώπων των δανειστών στην άσκηση κυβερνητικού έργου στα πλαίσια της συναπόφασης, συνεργασίας και συνδιαλλαγής για ζητήματα που δεν αφορούν τη δανειακή συμφωνία (που αφορά αποκλειστικά και μόνο οικονομικά θέματα λήψης δόσεων και τήρησης οικονομικών υποχρεώσεων σχετικά με το χρέος) συνιστά κατάφωρη παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και σφετερισμό της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτήν.
Ο σφετερισμός της λαϊκής βούλησης συνίσταται είτε όταν το κρατικό όργανο (Υπουργικό συμβούλιο) ασκεί αρμοδιότητες που δεν έχει ή όταν μεταβιβάζει αντισυνταγματικά τις αρμοδιότητες που έχει σε εξωθεσμικό παράγοντα όπως είναι η τρόικα ή και σε κάθε περίπτωση που συνδιαλέγεται ή συμπράττει με εξωθεσμικό όργανο στην άσκησή τους.
Πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση του Συντάγματος από τη στιγμή που απαγορεύεται η εμπλοκή οποιουδήποτε άλλου οργάνου πλην του συνταγματικά προσδιορισμένου (κυβέρνηση) στη διαχείριση και λήψη αποφάσεων που αφορούν την κυβερνητική λειτουργία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η συνδιαλλαγή και ουσιαστικά η συναπόφαση του υπ. Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών στη σύνταξη του κειμένου του υποβληθέντος στη Βουλή προϋπολογισμού για το 2014 και οι πληροφορίες στον τύπο, ελληνικό και ξένο, ότι μπορεί να τροποποιηθεί μετά την απαίτηση των δανειστών.
Επιπρόσθετα, η ίδια η κυβέρνηση δήλωσε πρόσφατα πως θα προχωρήσει σε μονομερείς νομοθετικές αποφάσεις για το θέμα των πλειστηριασμών αλλά και του φπα 13%. Τούτο αποδεικνύει ότι οι προηγούμενες πράξεις της ήταν αποτέλεσμα σύμπραξης, συνδιαλλαγής και ουσιαστικά συναπόφασης με την ΤΡΟΙΚΑ.
Προς επίρρωση όλων αυτών ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης σε μια έξαρση ειλικρίνειας από το βήμα της Βουλής δήλωσε πρόσφατα:
"Γιατί, πράγματι, η τρόικα είναι ένα θεσμικό υβρίδιο που δεν προβλέπεται από τις συνθήκες, από το πρωτογενές ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο. Πράγματι, η ευρωζώνη δεν λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας. Υπάρχει τεράστιο θεσμικό, δημοκρατικό και πολιτικό ζήτημα. Και, πράγματι, χρειάζεται μία άλλη αφήγηση για την Ευρώπη, μία άλλη ολοκληρωμένη πρόταση, μία πρόταση του Ευρωπαϊκού πολιτικού νότου, όπως έχω πει πολλές φορές, με τις χώρες του νότου, με πολιτικές δυνάμεις, με διανοούμενους, με άλλο συσχετισμό δυνάμεων στα κρίσιμα όργανα, όπως είναι η Επιτροπή."
Επιπρόσθετα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με έκθεσή καταπέλτη προς την τρόικα και τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα εκφράζει τη λύπη του για συστάσεις μακριά από τη λογική της στρατηγικής της Λισαβόνας και των στρατηγικών Ευρώπη 2020. Τέλος, επισημαίνει την ανύπαρκτη δημοκρατική λογοδοσία της Τρόικα στις χώρες του προγράμματος σε εθνικό επίπεδο.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κκ Πρωθυπουργός και ο υπ. Οικονομικών:

·        Θα συνεχίσουν να συνδιαλέγονται και να συναποφασίζουν με, κατά κοινή ομολογία, εξωθεσμικά (υβριδικά) όργανα εκτός των αυστηρών πλαισίων που τίθενται από τις δανειακές συμβάσεις;

·        Θα συνεχίσει η Κυβέρνηση να λαμβάνει, όπως η ίδια δήλωσε, κατ’εξαίρεση μονομερείς αποφάσεις  ενώ θα έπρεπε η εξαίρεση να είναι ο κανόνας ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ευγενία (Τζένη) Βαμβακά
Αϊχάν Καρά Γιουσούφ
Μαρία Κανελλοπούλου
Παναγιώτης Κουρουμπλής
Βασίλης Κυριακάκης
Νίκος Μιχαλάκης
Ιωάννης Μιχελογιαννάκης
Κώστας Μπάρκας
Θανάσης Πετράκος
Ιωάννης Σταθάς
Μαρία Τριανταφύλλου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου