Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΤΖΕΝΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Το λόγο έχει η κ. Βαμβακά για επτά λεπτά.

ΕΥΓΕΝΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, η κατακόρυφη αύξηση των ρατσιστικών εγκλημάτων στη συγκυρία που διανύουμε λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το βλέπουμε. Το είπατε και εσείς ότι συμβαίνει συνέχεια. Αφαιρεί και απειλεί ζωές και αποτελεί ευθεία υπονόμευση της δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων βίας -η επίσημη καταγραφή των οποίων με την απουσία εθνικού μηχανισμού δεν αποτελεί παρά κορυφή του παγόβουνου- τα νομοθετικά κενά, η μη ενσωμάτωση διεθνών συμβάσεων στο εθνικό δίκαιο και τέλος, οι κακές διοικητικές πρακτικές που συνδέονται με αυτά που ανέφερα πλήττουν βάναυσα τη δημοκρατία και το κύρος της χώρας μας.
Η πρόσφατη έκθεση του Επιτρόπου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι εκθέσεις διεθνών και μη κυβερνητικών Οργανισμών, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η Διεθνής Αμνηστία, οι ταξιδιωτικές οδηγίες ξένων Πρεσβειών και τα δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης διεθνούς κύρους, ως πλέον αξιόπιστοι μάρτυρες, πιστοποιούν ότι η αντιμετώπιση του ρατσισμού από την ελληνική έννομη τάξη υπήρξε μέχρι σήμερα απολύτως δυσανάλογη των πραγματικών διαστάσεων του φαινομένου.
Η συγκυρία της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, την οποία διανύουμε, θέτει επιτακτικά δύο αλληλένδετα ζητήματα: την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής αντί του εντεινόμενου κοινωνικού κατακερματισμού που προκαλούν η φτώχεια και ο ρατσισμός και την αποτελεσματική υπεράσπιση και ουσιαστική διεύρυνση της δημοκρατίας με κατοχυρωμένη πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά και ισότιμη πολιτική συμμετοχή για κάθε άνθρωπο που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα ή έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη χώρα του και να εγκαταστήσει στην Ελλάδα τη ζωή του.
Ο προτεινόμενος Μεταναστευτικός Κώδικας αποτελεί στην ουσία μία  συρραφή των υφιστάμενων διατάξεων, ενσωμάτωση Οδηγίας για το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος και απόπειρα θεραπείας των πρόδηλων αδικιών και επιβαρύνσεων που δημιούργησε η κατάργηση του Κώδικα Ιθαγένειας.
Η υποκριτική αυτή προσέγγιση ενσωματώνει ωστόσο ορισμένες θετικές -θα έλεγα- προβλέψεις αλλά διατηρεί και πολλές από τις αδικίες του υφιστάμενου καθεστώτος. Ο Κώδικας απέχει πάρα πολύ από τις δικές μας θέσεις και τις προτάσεις μας για το μεταναστευτικό. Αναπαράγεται και προωθείται ο αποκλεισμός αντί της ένταξης στη νομιμότητα των μεταναστών που ζουν ή επιθυμούν να ζήσουν στη χώρα μας.
Η σημαντικότερη αδυναμία του είναι ότι δεν δίνει ευκαιρία νομιμοποίησης στους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας μετά το 2005 που έγινε η τελευταία νομιμοποίηση και οι οποίοι, ενώ επί τόσα χρόνια έχουν δημιουργήσει σοβαρούς κοινωνικούς και βιωτικούς δεσμούς με τη χώρα μας, θα παραμείνουν εκτός νομιμότητας.
Επιπλέον, παρότι δεν ρυθμίζονται ζητήματα απέλασης στον Κώδικα, είναι κυρίαρχη η κατασταλτική λογική. Η χορήγηση και ανανέωση των αδειών παραμονής συναρτώνται από ευρύτατους και αυστηρούς όρους δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
Δεν υπάρχει καμμία ουσιαστική πρόβλεψη για συγκροτημένη πολιτική καταγραφής και νομιμοποίησης των ανύπαρκτων για την πολιτεία μεταναστών χωρίς χαρτιά και καμμία ουσιαστική δέσμευση για θετικές πολιτικές ένταξης των μεταναστών στο κοινωνικό και οικονομικό συγκείμενο.
Αργήσατε, δυστυχώς, πολύ με μεγάλο κόστος και απώλειες σε ανθρώπους που εξέπεσαν της νομιμότητας λόγω κρίσης. Αν και με την ενδεχόμενη ψήφιση του Κώδικα δεν αντιμετωπίζονται δραστικά τα πολλά και σοβαρά συσσωρευμένα από καιρό προβλήματα του μεταναστευτικού πληθυσμού της χώρας, ρυθμίσεις –όπως αυτές που ανέφερα- είναι στοιχειωδώς αναγκαίες προ πολλού.
Όμως, έχετε αργήσει. Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία έρχεται αργά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες από τις διατάξεις αυτές ήταν έτοιμες εδώ και δύο χρόνια και ο σημερινός Πρωθυπουργός είχε απορρίψει τότε κάθε συζήτηση για την υιοθέτησή τους.
Πλέον απογοητευτική, όμως, είναι η διαπίστωση ότι η καταρχήν θετική πρόβλεψη για τη χορήγηση άδειας διαμονής για τη δεύτερη γενιά μεταναστών, δηλαδή για τα παιδιά μεταναστών που δεν είναι τα ίδια μετανάστες αλλά γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, ούτε στηρίζεται ούτε αποβλέπει σε μία  πραγματική και ουσιαστική πολιτική ένταξης που θα απολήγει στο να γίνουν Έλληνες.
Ο προτεινόμενος Κώδικας δίνει ορισμένες λύσεις, εν πολλοίς όμως ευκαιριακές, δειλές κι αυτές καθυστερημένα. Πάνω από όλα όμως, κρύβει κάτω από το χαλάκι τα βασικά προβλήματα, αδιαφορώντας για το ζητούμενο: την οικοδόμηση κοινωνικής ασφάλειας και ειρήνης, τις προϋποθέσεις ενσωμάτωσης και όχι αποκλεισμών.
Με λίγα λόγια, προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι της απόρριψης του δικαιώματος της απόκτησης ιθαγένειας για πλέον εκατόν τριάντα χιλιάδες περίπου δικαιούχους και τα παιδιά της δεύτερης γενιάς. 
Ευχαριστώ πολύ.

Πολιτικό Γραφείο
Ευγενίας (Τζένης) Βαμβακά
Βουλευτού Β΄ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ- Ε.Κ.Μ
Τηλ. 210 3708180, 210 4929349-210 4913898
E-mail : vamvaka@parliament.grnmcvamvaka@yahoo.gr
Site: 1956vamvaka.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου