Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ (ΤΖΕΝΗΣ) ΒΑΜΒΑΚΑ ΒΟΥΛΕΥΤΟΎ Β΄ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ (ΤΖΕΝΗΣ) ΒΑΜΒΑΚΑ ΒΟΥΛΕΥΤΟΎ Β΄ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ
Στο νομοσχέδιο που κατέθεσε με τη μορφή κατ’ επείγοντος η Κυβέρνηση που αφορά τους πλειστηριασμούς και τη δημιουργία Συμβουλίου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, έχουν εκχωρήσει  διατάξεις που αφορούν αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, οι οποίες δημιουργούν μια νέα σειρά φορολογικών ρυθμίσεων που επιβαρύνουν υπέρμετρα τις επιχειρήσεις και διαμορφώνουν ένα τοπίο φορολογικής τρομοκράτησης.
Έγινε έρευνα από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων σε δείγμα 1200 νοικοκυριών στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας την περίοδο του Δεκεμβρίου. Στόχος, η καταγραφή των επιπτώσεων της φορολόγησης ακινήτων στα νοικοκυριά σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα, τις φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις.
Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την επεξεργασία των στοιχείων της έρευνας είναι: 
Το 35% των νοικοκυριών έχει συσσωρευμένες οφειλές, στις οποίες εκτιμάται ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί το επόμενο έτος.
Το 28,1% των νοικοκυριών με ιδιόκτητο σπίτι έχει στεγαστικό δάνειο. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 1εκ. νοικοκυριά έχουν δανειακά βάρη στο ακίνητο που διαμένουν.
1 στα 3 νοικοκυριά φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του εξ αιτίας τόσο των συσσωρευμένων υποχρεώσεων όσο και των επιπρόσθετων επιβαρύνσεων (δανειακών, φορολογικών και άλλων). Η ανασφάλεια αυτή δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο αποεπένδυσης και κατάρρευσης των αξιών των ακινήτων.
Παρά τις διακηρύξεις περί ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, τέτοιου είδους ρυθμίσεις πλήττουν την επιχειρηματική δράση καθώς μεταβάλλουν για πολλοστή φορά το φορολογικό περιβάλλον που λειτουργούν οι επιχειρήσεις επί το χείρον,  αλλά και συμπιέζουν υπέρμετρα τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρές που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στην κρίση. Οι συγκεκριμένες διατάξεις δημιουργούν τεράστια κόστη συμμόρφωσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και απαξιώνουν κάθε παραγωγική λειτουργία.
Με βάση τις νέες διατάξεις (άρθρο 7, παρ. 6, εδάφιο 1) που θα ισχύσουν από τις αρχές του 2014, από τη στιγμή που οποιοδήποτε ποσό φόρου καταστεί ληξιπρόθεσμο χρέος στην Εφορία θα επιβαρύνεται με τόκους. Το επιτόκιο ορίζεται με απόφαση του Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων.
 Στην περίπτωση που παρέλθουν δύο μήνες από την ημέρα που έγινε ληξιπρόθεσμο το χρέος, τότε ο οφειλέτης θα κληθεί να πληρώσει και πρόστιμο 10% επί του χρέους που δεν κατέβαλε εμπρόθεσμα. Μετά από ένα έτος το πρόστιμο διπλασιάζεται και γίνεται 20% επί του ποσού που οφείλεται, και μετά από δύο χρόνια 30%.
Η διάταξη αυτή καταφέρεται εναντίον κάθε έννοιας κοινωνικής σύμβασης και δίκαιης οργάνωσης της πολιτείας.
Διαπιστώνουμε ότι αντί να διευθετηθούν  ορισμένες προβληματικές πτυχές που έχει δημιουργήσει  η Κυβέρνηση ψηφίζοντας τα μνημόνια και υποχωρώντας στις εντολές της ΤΡΟΙΚΑ, προσθέτουν νέες ρυθμίσεις που δημιουργούν ανυπέρβλητα εμπόδια στη διαδικασία φορολογικού ελέγχου και συμμόρφωσης.
Οι ποινικές κυρώσεις συνεχίζουν να ισχύουν, ακόμα και όταν επέλθει συμβιβασμός. Ο συμβιβασμός θα πρέπει αυτόματα να αναστέλλει κάθε ποινική διαδικασία, εκτός από τις περιπτώσεις σοβαρής φοροδιαφυγής με πλαστά τιμολόγια.
Διατηρείται ο φόρος 26% στους ελεύθερους επαγγελματίες και καταργείται το  αφορολόγητο.
Επιβολή προστίμου από 100- 1000€ για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων ΦΠΑ
Χρειάζεται άμεση απόσυρση όλων των διατάξεων που αφορούν υπέρογκα πρόστιμα και προσαυξήσεις για διορθωτική υποβολή ΦΠΑ  όπως επίσης και την κατάργηση που προβλέπει ο νόμος 4174/2013 για τα πρόστιμα τυπικών παραβάσεων (άρθρο 54).
Άμεση απόσυρση  τρομο-ρυθμίσεων για κατασχέσεις χρημάτων και περιουσιακών στοιχείων χωρίς ειδοποίηση, όπως και για την απροειδοποίητη είσοδο σε κατοικίες.
Την επαναφορά μεταβατικών διατάξεων για τη ρύθμιση οφειλών και προστίμων για όσους βρίσκονται σε διαδικασία ρύθμισης των οφειλών.
Τραγικό γεγονός είναι ότι με 3 άρθρα στο παρόν σχέδιο νόμου εκφράζεται απλή πρόθεση του Ελληνικού Δημοσίου για σύσταση κάποια στιγμή, σε κάποιο κράτος μέλος ένα Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Πρέπει να αποσυρθούν τα εν λόγω άρθρα και να έρθει στο Κοινοβούλιο σχέδιο νόμου με κανονική σύσταση και με περισσότερες πληροφορίες για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.
Το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να έχει τον αποκλειστικό έλεγχο του Ταμείου. Η συμμετοχή του με ποσοστό λιγότερο από 50%, δεν εξασφαλίζει τον πλήρη έλεγχο.
Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογία που καταθέσαμε πριν δύο εβδομάδες, ζητούμε παράταση προθεσμίας αναστολής πλειστηριασμών και απαγόρευση άμεσης ή έμμεσης μεταβίβασης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων σε Εισπρακτικές Εταιρίες.
Γιατί θα κληθεί έτσι ο απλός πολίτης να πληρώσει μόνο αυτός, την φούσκα των τραπεζικών δανείων, ενώ δεν είναι υπεύθυνος για την αδυναμία εξυπηρέτησής τους και ταυτόχρονα να πληρώσει ως φορολογούμενος, μέρος του δημόσιου χρέους, το οποίο έχει δοθεί για την ανακεφαλοποίηση στις Τράπεζες.
Αυτό το νομοσχέδιο είναι γεμάτο παγίδες με πολλές επιβαρύνσεις που διαλύουν το κοινωνικό κράτος. Πλήττεται από αυτή τη φοροληστεία η λαϊκή οικογένεια. Εμείς δεν θα αφήσουμε να συμβεί αυτό.
Εμείς καταψηφίζουμε την διάλυση των ελληνικών νοικοκυριών.
Κανένας άνθρωπος στο ΔΡΟΜΟ!!!

Πολιτικό Γραφείο
Ευγενίας (Τζένης) Βαμβακά
Βουλευτού Β΄ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ- Ε.Κ.Μ
Τηλ. 210 3708180, 210 4929349-210 4913898
E-mail : vamvaka@parliament.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου